Vår historie

Chilisaus finnes i mange land og varianter. I somalisk tradisjon er basbaas den foretrukne sausen. Hver familie har sin egen unike versjon av sausen, som brukes på nesten all mat. Basbaas gjør ethvert måltid komplett.

"Jeg har laget basbaas siden jeg var barn, siden jeg var 6-7 år. Jeg lærte å lage den ved å se på mamma."

Faduma sitter ved et pådekket bord.

Faduma har laget chilisaus nesten hele livet.

Men det var først da sønnens venner begynte å etterspørre sausen og kom på døra i håp om å få med seg Basbaaas hjem, at Faduma begynte å legge merke til sausens popularitet. De hadde blitt servert sausen ved gjestfrie middager og likte den så godt at de ville ha med seg mer hjem til sine egne kjøkken.

Nå begynte de å komme tilbake for mer.

Fadumas barndomskjøkken var ikke av den moderne typen. Kjøkkenet i Mogadishu der moren og eldste datteren arbeidet, var en liten bod i hjørnet av huset. Døren sto åpen mot hagen og kjøkkenhagen der de yngre søsknene lekte. I kjøkkenhagen dyrket familien på ni, blant annet tomater, chili og papaya. Uten kvernemaskin ble løk, hvitløk, lime og de tre ulike typene chili blandet i en mortel til en fersk porsjon basbaas.

Et glass med Basbaaas som står på et matbord.

Basbaas i Norge

Fadumas chilisaus ble så populær blant venner og familie at sønnen så seg nødt til å sette i gang en seriøs distribusjon av produktet. Utvalget på de norske butikkhyllene i dag når det gjelder somaliske produkter er svært begrenset. Derfor så sønnen en mulighet her til å både få delt ut mer basbaas til venner og bekjente-, men også å belære Norge om kulturen som familien bringer med seg fra hjemlandet.